Copyright @monica

onsdag 16. februar 2011

24 uker

Fra 24 uker og 0 dager til 24 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 650 g
CRL: 21 cm
Full lengde: 29 cm

OM BARNET

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 22 uker gammelt. Det begynner å fylle plassen i livmoren, og du kjenner bevegelsene stadig mer tydelig. Balanseorganet sitter i øret, og nå fortsetter ørets strukturer å hardne og modnes slik at fosteret kan høre bedre og holde balansen bedre enn tidligere. I motsetning til hva mange tror, er det ikke stille i livmoren. Fosteret kan høre lyden av mors pust, lyden fra mors hovedpulsåre som ligger like bak livmoren, stemmen hennes og fordøyelsen.

Respirasjonssystemene utvikles for å kunne håndtere pusting av luft, men lungene overfører ikke oksygen til blodet eller tar imot karbondioksid ennå. Dette skjer gjennom morkaken.

TIL MOR

Du er livets vokter!

Dette er tiden da de aller fleste hver eneste dag vil, og skal, kjenne at barnet beveger seg eller sparker. Jeg skriver skal for dette er det beste beviset på at barnet ditt har det bra! Din konstante bevissthet om barnet du bærer er første skritt til å knytte bånd til det. Nå økes og intensiveres denne bevisstheten av barnet selv. Hun tar kontakt med deg!

Etterhvert som nervefibrene forbinder seg med hverandre og musklene utvikles og styrkes, vil bevegelsene til barnet endre seg. Det er fortsatt nok plass i hulen til rikelig med utfoldelse, så mulighetene til variasjon er mange.

Tenk deg at barnet ditt kan sitte rett opp og ned med bena "i kors". At hun kan legge seg henslengt bakover med armene under hodet (kanskje når du spiller yndlingsmusikken din). Hun kan sykle med bena, og krabbebevegelser hører også med til treningsprogrammet. Gled deg over hver bevegelse!

Antageligvis vil du kun oppleve denne helt spesielle fornemmelsen av barnespark i magen et par ganger i livet. Livet må jo føles godt for dere begge nå? Kanskje kan det nye livet gi deg perspektiver på ditt eget liv?

Visste du at hverdagsstress over tid kan uroe barnet? Er du for eksempel trøtt, men allikevel unnlater å ta deg en liten hvil, vil du kunne merke at barnet beveger seg mer og er urolig. Det er ingen nervekanaler eller annen fysisk forbindelse mellom deg og barnet, men adrenalin og andre opphissende eller dempende stoffer kan komme gjennom morkaken og påvirke barnet ditt.

Ellers kan du kanskje merke at du er varmere enn vanlig og svetter mer enn ellers? Dette skyldes skjoldbruskkjertelen som blir mer aktiv. Hvilestoffskiftet ditt er 20% høyere enn vanlig når du er gravid. Nattesvetten hjelper til med avkjølingen, samtidig som avfallsstoffer fjernes. Husker du på å drikke rikelig?

TIL FAR: Snakke til barnet

De senere årene er det blitt mer og mer fokus på å snakke til fosteret. Det finnes en lang rekke undersøkelser og meninger om hva det har å si for barnet. Nå skal man helst både prate og synge, og forskere mener at barnet vil kjenne igjen sangene etter fødselen.

Ikke alle kan synge, og er du umusikalsk eller har en elendig sangstemme, er det kanskje like greit å la være dersom du tar sikte på å gi barnet en god start og en harmonisk oppvekst. Men prate kan de fleste.

Min kone har vært opptatt av dette. Flere kvelder ble jeg bedt om å snakke til barnet. Man kan selvfølgelig bli litt forlegen i slike øyeblikk. Spørsmålet er hva fornuftig man kan si til et foster som verken kan se deg eller skjønner forskjell på ”hei” og ”deg”. Å lese høyt fra avisen eller en god krimbok er kanskje ikke av det lureste, men små hilsener i ny og ne kan jo være søte.

Dette er den muligheten du har til å gi deg selv til kjenne før fødselen. Så selv om det kan oppleves litt beklemt å kommunisere med en mage og et lite menneske du ikke vil se på en stund – bruk sjansen. Det er tross alt partneren din som bærer frem barnet, gir det husrom, næring og omsorg, du må bare innse at det ikke er all verden du har å bidra med overfor barnet i denne fasen. Så kan stemmen være god å bruke for å ikke bli helt akterutseilt når din sønn eller datter endelig er født

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar