Copyright @monica

onsdag 23. februar 2011

25 uker

Fra 25 uker og 0 dager til 25 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 800 g
CRL: 22 cm
Full lengde: 30 cm
Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

OM BARNET

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 23 uker gammelt. Allerede nå begynner det å bli liten boltreplass for fosteret i livmoren. Øyevipper dukker opp denne uken, og øynene vil snart kunne åpnes og lukkes!

Hjernen vokser fremdeles fort, og fosteret er en velproporsjonert liten minibaby. Fosteret begynner også å få lengre hår på hodet.

TIL MOR

Kroppen din er skapt til glede!

En stor del av reisen er unnagjort. Du har vært flink! Gled deg over den tilbakelagte strekningen, og nyt denne rolige etappen. For mange kan dette være den beste delen av svangerskapet. Prioriter derfor tiden godt. Kanskje er det på tide at du tar mest hensyn til deg selv, og gir slipp på alt du "skulle" ha gjort. Gi deg selv litt større frihet! Hvem kan ellers gi deg det?

Selv om livmoren etter hvert tar mer plass, og trykker på blæren slik at du oftere må på toalettet, er det likevel ingenting som skulle hindre deg i å invitere partneren til sex. Tenk hvilken kraft som kan hentes ut av seksualiteten!

Oppleves samleie på en annen måte nå, er det en god mulighet til å øke nærheten mellom dere tre. Dessuten er det en flott måte for deg å holde deg i form på, og forberede bekkenmuskulaturen til fødsel. Unn deg denne kilden til nytelse og glede! En annerledes måte å tenke på kan være denne; har du vondt i hodet kan god sex være det som hjelper best!

TIL FAR: Vi, du og jeg

Gravide kvinner kan utvikle mange særtrekk. Noen relaterer seg til vaner, lyster og behov. Andre er av mer praktisk karakter. Et særtrekk kan være bruken av betegnelsene ”jeg” og ”vi”.

De fleste er enige om at svangerskapet er noe man er to om, og at ansvar, plikter og gleder fordeles likt. Men jeg oppdaget raskt at når min kone snakket om praktiske ting i svangerskapet med andre enn meg, brukte hun betegnelsen ”jeg” langt oftere enn ”vi”.

Sannsynligvis ble det slik fordi omgivelsene gjorde det samme, og spesielt ble det tydelig når hun pratet med eldre kvinner i familien. Samtalene kunne dreie seg om hvilke navn hun hadde tenkt på, hvilken seng hun skulle kjøpe, hvilke farger hun hadde tenkt på gardinene, hvilken vogn hun hadde valgt og hvilket kjønn hun ønsket seg.

Når samtalen ble penslet inn på om barnerommet var ferdig, eller om den gamle kommoden vi hadde overtatt etter mormors mor var ferdig malt, gikk hun automatisk over til å bruke ”vi”, selv om begge visste at det var jeg som hadde gjort hele jobben.

Vi lo av det etter hvert, og hun hadde egentlig ingen god forklaring på hvorfor det var slik. Men kanskje har dette sammenheng med at mange – og kanskje da spesielt eldre generasjoner – har et litt annet syn på ansvars- og rollefordeling under svangerskapet enn det man har.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar